viernes, 25 de noviembre de 2016

Unitat 9: Dolços Típics

Anem a ensucrar un poc el nostre blog, i per això anem a parlar de dolços típics de nadal. A continuació teniu el vídeo on ens parla d'ells i on es diu també quina activitat cal fer.
Per si de cas vos l'explicam també ací:
Cal portar per al divendres 2 de desembre una recepta d'un dolç de nadal. És important que siga una recepta que vos done un familiar, amic, veí... i no una buscada d'internet.
Com cal portar-la? Escrita a ma.




Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat9_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat9_5B

viernes, 18 de noviembre de 2016

Unitat 8: El Nadal alcoià

Canviem de temàtica i comencem un altre bloc, aquest, al igual que el de la Fira de Cocentaina, dedicat a les nostres tradicions més properes.
Anem a treballar tot el que envolta al Nadal alcoià. Fixeu-se bé al vídeo perquè el treball de classe d'aquesta setmana depen totalment del que en ell apareix.



Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat8_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat8_5B

viernes, 11 de noviembre de 2016

Unitat 7: La guerra de Successió

Per acabar amb els temes de història, especialment amb l'edat moderna, vos deixe el vídeo corresponent a la guerra de Successió. Una vegada més espere que vos agrade i que tots completeu l'enquesta.




Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat7_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat7_5B

viernes, 4 de noviembre de 2016

Unitat 6: L'expulsió dels Moriscos

I continuem amb la història, en aquest tema tractarem l'expulsió dels moriscos. Recordeu també el que varem parlar a la Fira de Cocentaina sobre El Raval.





Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat6_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat6_5B

lunes, 31 de octubre de 2016

Unitat 5: La guerra de germanies

Reprenem els temes històrics amb les guerres de Germanies. A banda de veure el vídeo, cal polsar l’enllaç que vos deixem a continuació i que vos portarà a un “mapa mental” per descobrir coses al voltant dels gremis. A eixe mateix mapa podeu polsar damunt per trobar més informació.




Mapa Mental

Com a feina per a casa cal que feu dos coses. En primer lloc investigar i apuntar a una fulla la feina dels vostres familiars.

En segon lloc fer, com cada setmana, el qüestionari corresponen.

Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat5_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat5_5B


Molts ànims i bona setmana!

jueves, 20 de octubre de 2016

Unitat 4: Visita a la Fira de Tots Sants de Cocentaina

Aquesta setmana no teniu vídeo, ja que l'activitat de la setmana que ve és la visita a la Fira.
Però si que teniu alguna cosa de treball.
Per a la visita a la Fira cal portar:

  • Esmorzar
  • Dinar
  • Una llibreta xicoteta i un bolígraf
  • Roba i calçat còmode.
  • Pots portar càmera de fotos... però sols si ets responsable.
  • Per la vesprada, de 15 a 17h tindrem classe normal.

I per a què és la llibreta?

Molt fàcil. En ella teniu que fer un xicotet diari de tot el que aneu veient. Açò contarà per a nota de classe i caldrà entregar-ho el proper divendres 4 de noviembre.

Como cal entregar el diari?

Pots entregar-ho en la mateixa fulla que ho has fet (Poc recomanable per la presentació)
Passat a net a mà (en una fulla ben guapeta i amb dibuixos, fotografies...)
Fet en l'ordinador (en una fulla ben guapeta i amb dibuixos, fotografies...) Pots portar-ho en un llapis de memòria o envia-ho a: carmina@colegioarnauda.org 

O com tu vulgues...

Ànims i a treballar!

viernes, 14 de octubre de 2016

Unitat 4: La Fira de Tots Sants de Cocentaina

En aquesta unitat anem a canviar un poc de tema. Deixem a un costat la història i parlem de tradicions, en aquest cas de la Fira de Tots Sants de Cocentaina. A continuació veurem, com sempre, el vídeo i després recordeu fer el qüestionari corresponent.



Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat4_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat4_5B

viernes, 7 de octubre de 2016

Unitat 3: Joanot Martorell i el Tirant lo Blanch

A aquesta unitat parlarem del més gran autor de la nostra literatura: Joanot Martorell i de la seua obra mestra: El Tirant lo Blanch.
A continuació teniu tres vídeos, un sobre Joanot Martorell i la seua vida, un altre amb informació sobre el Tirant i per últim un curiós vídeo on es veu com apareix el llibre de El Tirant al Quixot.
Esperem que vos agraden i no oblideu contestar el qüestionari abans del divendres dia 14 d'octubre, on tancarem la possibilitat de contestar.








Per a completar la informació d'aquest vídeo cal entrar a aquest enllaç: http://bit.ly/1pzbqY0 També pot verure'l ací mateix...








Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat3_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat3_5B

martes, 27 de septiembre de 2016

Festa del 9 d'octubre

Aquesta setmana no tenim vídeo..! I perquè? 
Molt fàcil, perquè anem a celebrar el 9 d'Octubre, la festa que commemora la victòria de Jaume I a la ciutat de València .
I com anem a celebrar-ho?
Doncs de moltes formes:
- Fabricarem escuts medievals
- Ballarem danses
- Inventarem la nostra pròpia heràldica
- Farem jocs tradicionals valencians
- Farem l'Auca de Jaume I
És a dir, gaudirem d'una intensa vesprada celebrant el dia de la nostra Comunitat!

Però si que teniu feina... per al dijous 8, a la vesprada, vos farà falta:
Cartró per fer l’escut
Tisores
Llapis i pintures
Pegament de barra

martes, 20 de septiembre de 2016

Unitat 2: La cristiandat i Jaume I

Continuem aquesta vegada en l'edat mitjana, aquesta vegada des del punt de vista del cristianisme.
Fixeu-se bé!!


Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat2_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat2_5B

A classe farem una activitat relacionada amb la Festa del 9 d'octubre. Aneu pensant idees per celebrar la Festa dels Valencians al cole...

Unitat 1: Edat Mitjana i l'Islam

Comencem una nova unitat... i comencem en historia.
Ací va el vídeo:


I com sempre, ací teniu els qüestionaris:
Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat1_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat1_5B

Unitat 1: Edat Mitjana i l'Islam

Comencem una nova unitat... i comencem en historia.
Ací va el vídeo:


I com sempre, ací teniu els qüestionaris:
Qüestionari 5e A: http://bit.ly/Unitat1_5A
Qüestionari 5e B: http://bit.ly/Unitat1_5B

miércoles, 14 de septiembre de 2016

Presentació

Aquest és el primer vídeo, que ja heu vist a classe.



Però de totes formes, vos passem el qüestionari d'avaluació.
5e A: http://bit.ly/CultVIntro_A
5e B: http://bit.ly/CultVIntro_B

miércoles, 25 de mayo de 2016

La nit de S. Joan

Tots els anys, el 23 de juny a les 12 de la nit, els més supersticiosos realitzen diversos rituals per aprofitar les energies màgiques de la nit de Sant Joan. Però, d'on ve aquesta màgia? Tot es relaciona amb Sant Joan el Baptista i el solstici del 21 de juny.


El 24, se celebra el naixement de Sant Joan, que va preparar a la humanitat per l'arribada de Jesús. El seu naixement va ocórrer en una data molt propera a un solstici (d'hivern per a l'hemisferi sud, i d'estiu per a l'hemisferi nord), el que vol dir que el que està en joc són poderoses energies solars actuant a la Terra.



Passar per sobre de les fogueres que s'encenen aquesta nit o ficar-se al mar i saltar onades, són només algunes d'aquestes llegendes que permeten, segons es diu, que es compleixin alguns dels desitjos que demanem durant aquesta nit tan plena de màgia.

El foc donarà protecció tot l'any a aquells que s'atreveixin a saltar per sobre de les flames. A Galícia el ritual marca que cal saltar nou vegades mentre que a Alacant i València set és el nombre màgic.



Si quan s'està saltant al foc es llança una trena feta amb flors o cintes de colors a la persona estimada i aquesta la recull abans que caigui, hi haurà felicitat entre tots dos i bona fortuna.

L'aigua és un altre element important. Banyar-se al mar durant la nit de Sant Joan, assegura salut per tot l'any. Si se salten nou ones donant l'esquena al mar, s'aconsegueix també l'eliminació d'energies negatives.



A Andalusia la gent es renta la cara a mitjanit amb la intenció de mantenir-se sans o guapos (segons les versions) tot l'any. Un detall: aquella nit ningú pot mirar-se al mirall després de banyar-se si es vol que l'encanteri sigui efectiu.

Les plantes juguen un paper important en aquesta nit de rituals. A Galícia es recullen plantes aromàtiques de diverses classes que es deixen en aigua per rentar-se en el matí següent; se li atribueixen propietats terapèutiques i netejadores. A la Comunitat Valenciana es recull la planta amb la qual es prepararà el "Oli Perico" (Oli d'hipèric)

Planta d'hipèric
Altres rituals:

La tradició ens proporciona diversos rituals màgics relacionats amb la nit de Sant Joan. Aquests són alguns d'ells:

Per aconseguir un desig posa sota el teu coixí una branca d'heura comú i un paper blanc amb un missatge positiu escrit. Abans d'anar a dormir encén una espelma blanca, deixa que es consumeixi. Introdueix al costat del paper i l'heura la cera que hagi quedat i a dormir. L'endemà crema el paper i enterra tots els elements sota terra perquè faci fructificar les teves esperances.

Si el que vols és trobar l'amor abans de les dotze de la nit de Sant Joan encén dues veles vermelles al teu dormitori. Escriu en un paper el teu nom i el de la persona a la que vols atraure. En el cas que no coneguis a ningú concret posa les inicials AG (ànima bessona). Després posa a coure fins arribar a ebullició: tres parts de milfulles, tres parts de lavanda, tres parts de revetlla, 12 pètals de rosa vermella i una part de gingebre. Un cop fet això, cola la infusió i deixa-la refredar. Després ruixa amb ella el teu dormitori. Doblega el paper amb la resta de la cera i guarda-la sota el coixí.

Demana un desig: posa vesc sota el teu coixí i es convertirà en realitat.

L'aigua de manantial recollida matí següent a la nit de Sant Joan té propietats curatives i espanta el mal d'ull. Així mateix, rentar-se la cara i els cabells amb aquesta aigua o la de rosada de la nit de Sant Joan assegura salut i bellesa per a la resta de l'any.

Fer una creu en els arbres a mitjanit fa que les promeses fetes al costat d'ells es mantinguin tota la vida.

Per aconseguir que un desig es compleixi la vigília de Sant Joan es planta una hortènsia en un test. Si floreix, les aspiracions es faran realitat.


La fertilitat de la terra s'aconsegueix enterrant en ella un tros de vela que hagi cremat durant la nit de Sant Joan.


Aquesta setmana no hi ha enquesta... però pots buscar rituals mágics relacionats en aquesta nit per comentar-los a classe...

miércoles, 24 de febrero de 2016

Unitat 16: Fem una Falla

Si, com bé heu llegit, anem a fer una Falla!
I com es fa una Falla? Atents al vídeo...


Com anem a fer nosaltres la falla?

Primer triarem un tema en comú per tota la classe (una idea per cadascuna).
Després en grups de 6-7 persones acordarem els personatges i decorats que apareixeran a cadascuna de les parts de la falla.

Els decorats i personatges estaran fets de cartró o paper. Podeu fer senzills ninots de paper retallat (amb una solapeta al baix per que es queden plantats), amb rotllos de paper de wc, fets amb caixes, o si coneixeu la tècnica, amb paper matxé (pasta de paper amb cola blanca). Aquesta part de la feina cal fer-la a casa. Recordeu que cal pintar-los. Cal portar mínim un ninot per persona.

A classe, a la propera sessió, comprovarem com van eixos ninots i podeu anar muntant els decorats, on col·locareu els personatges.

Cal certa comunicació amb els altres grups per que el conjunt de la falla quede bonic.

Per últim juntarem les falles de les dues classes... i el dia 18 de març... Les cremarem!

PD: Aquesta setmana no hi ha qüestionari. 

martes, 2 de febrero de 2016

Visita a l'obrador de la Carnisseria Toni

Ací vos deixem com a record la visita que vam fer la setmana passada a l'obrador del Carnisseria Toni.
Des d'aquí agrair a Toni i Veronica la seua amabilitat i tot el que ens van ensenyar. Mil gracies!!